velkommen

forlaget tab&nar har eksisteret siden december måned, 1005. Vi er et mindre og, som man siger, uafhængigt forlag. Vi udgiver gode bøger, indtil videre er det blevet til syv-otte stykker. I manuskriptform var de så velskrevne, at de kunne komme ud til læserne forholdsvist ukneppede af markedskræfter og redaktører. Hos os tror man på forfatterens evne og lader den oprindelige hensigt udfolde sig. Med andre ord går vi henad kanten - roligt - fremad - fløjtende - med høj pande og næsen i sky.

her følger nyheder i omvendt rækkefølge: de seneste er blevet de første - friskt og lækkert:

04.05.12 pleonastisk? : tab&nar records har debut-cd på vej. Seneste Doktor E Spiegel: einstein and the genius. "Det sædvanlige! - bare dobbelt så stærkt". Reception også kendt som releaseparty - blev der sagt - med passende gæsteoptræden på litteraturhaus den 30. juni fra klokken 17 og frem. Følg med. Duk op. Lyt. Drik. (Etc.)

01.04.12 fra livet blandt bøger : Citatets Mester (bedre kendt som "Citatets Mester") slår til igen ("slår til" ... "igen" - det er altid "igen"). Det opdages under udpakning af flyttekasse og tilfældig gennembladring af tranebog, at Frank Jæger har været der før ("været der før"). Sted: Elisa med benet fra novellesamlingen Hverdagshistorier. Citat: "vi venter på at nogen skal lande her fra Claus Nars Holm," sagde drønnerten "og måske skal bede os om hjælp til et eller andet." Citat: slut.

12.09.11 pale poets #3 : de blege digtere - dem der sidder for meget foran computerskærmen - får deres eget hjemsted i æteren. Løsrivelse fra fastlandet. Få ordene i hånden hver dag.

20.05.11 pale poets #2 : tab&nars datterselskab, det virtuelle forlag for de blege digtere - dem der sidder foran computerskærmen - fortsætter succesen. Frank E Larsen udsender digtsamlingen Neonsange på twitter. Se hvordan digtene finder DIG hver dag her

01.05.11 rokade 2 : det viser sig at det manuskript til Hamlet 2 som Midas Poulsen købte for et ukendt beløb på e-bay desværre ikke var forfattet af Shakespeare. Forlaget er på falittens rand. Der rykkes rundt på posterne. Poulsen ryger til tab&nars filial på Kierkegaard-centret. Christian Korsgaard forfremmes fra Læs & Lav til Søg & Stjæl.

28.03.11 terminus 2 : efter lang tids nølen og håben står det pinefuldt, for ikke at sige pinligt, klart. Camilla Plum er holdt op med at svare på e-mails fra Doktor E.

15.03.11 rokade 1 : efter at have brugt ordet forsvoret hvor han skulle have brugt ordet svoret, samt at sige autencitet fire gange og bruge tillægsordet dybt fem gange, heraf tre i forbindelse med ordet interessant, under blot et enkelt aftenmøde besluttes det endegyldigt at degradere Hans Hertel fra medvidende redaktør til korrekturlæser. En ikke helt ubestyrtet Hans Hertel udtaler igen og igen til Radio Slapsvans men der har aldrig været noget samarbejde ... der har aldrig været noget samarbejde ... der har aldrig ... jeg har aldrig ...

13.02.11 terminus 1 : Danmarks Radio dropper samarbejdet med tab&nar om at udvikle et litterært børneprogram kaldet nickis bjørnetime. Det er for rødt. Det er for blåt. Er der ikke den ene ting galt, så er der den anden.

28.01.11 efternøler : det bliver officielt, det gøres ... morten e nørskov udkommer med digtsamlingen i fremtiden ser jeg tilbage på min længsel.

21.01.11 på den igen : to udgivelser. Valters notater af aleksandar sajin, og Over ukendte morgeners bro af christian b korsgaard. Reception dagen efter på literaturhaus. ... morten e er også på vej med et tilbagesyn ...

20.01.11 uden bogens aura : i forbindelse med udgivelsen af over ukendte morgeners bro har forlaget valgt at prøve kræfter med internettet som udgivelsesplatform for poesi. Så vidt vi er klar over er det første gang en digtsamling udkommer på twitter, følg mine fodspor hen over himlen på twitter og læs en projektbeskrivelse her.

26.11.10 har du hørt at de sover : det er ikke sandt og - hvis ellers en lægmand kunne forstå en amatør - det er da ganske vist utroligt så længe det kan tage at nå den, slutningen på skabelsen, værket. Tre gange og på samme tid er det lykkedes os. Med andre ord: Reception for udgivelserne af Valters notater, I fremtiden ser jeg tilbage på min længsel og Over ukendte morgeners bro. Litteraturhaus, Møllegade, Nørrebro, København. Den 22. januar, 2011 (Øl og ord).

20.09.10 er det kontingensen igen? : det opdages at forlaget delvist er skrevet ind i J.P. Jacobsens Gurre Sange. Hvem siger "Ålen hun er en sælsom fugl" og er venner med Palle Glob og Erik På? Send ind og vind!

09.07.10 resten alligevel ikke tavshed 2 : på et sjældent og sjældent godt redaktionsmøde opdages det at der er flere bøger på vej. Et par digtsamlinger, en bog om sangerinder og en børnebog. Hold øjnene åbne, helt åbne ... september ... passivformer ... imperativ ... ufuldendte sætninger ... brud på ensomheden ... afstanden herfra ...

01.07.10 resten alligevel ikke tavshed 1 : tab&nar har fundet midlerne til at udgive Aleksandar Sajins roman Valters notater. Som også i Rosa flettes stemmerne sammen i et spil med den litterære udsigselsessituation - denne gang om psykoterapi, alkoholisme og, øh, maskulin adfærd. Romanen er allerede udkommet i oversættelse på serbokroatisk i oktober 2009 i Bosnien, ved den Serbisk-Bosniske Forfatterforenings Forlag og med støtte fra Den Serbisk-Bosniske Kulturfond. Bogen er blevet præsenteret både ved bogmesse i Beograd (Serbien) og Banjaluka (Bosnien) i oktober 2009.

06.06.10 tab&nar vs. le zaporogue : tre digte udkommet i det fransk-engelsk-danske litterære tidsskrift Le Zaporogue #8, et forholdsvist hemmeligt stykke dokument der her kan "lånes" som pdf (vi har lagt et bogmærke ind. Hvis det ikke virker så skip frem til side 149 i en fart).

23.05.10 pinsefest på tab&nar : en sjældenhed blandt blomster, plukket i udkanten af navnemulden - så at sige. Nå, tab&nar beslutter at udgive på nettet og samtidig at udforske begrebet ... megafiktion? (det er gratis).

09.04.10 tre i tiden : en slags litterær bermudatrekant mellem New York, Ljubljana og København manifesterer sig først på kronprinsessegade 34B, kl. 17, og senere på Underwood (Ryesgade) klokken 20. Oplæsning og debat ved forfatterne Sharon Mesmer (USA), Ales Debeljak (Slovenien), Janne Teller og Aleksandar Sajin (DK). Gratis adgang, alle er velkomne.

01.01.10 fiskene larmer og havet brænder : nytår, det besluttes at spare på strøm, tryksværte og de lange fingres bevægelser. I år går vi udenom kagedåsen, men næste år ... eller var det sidste år ... danskvand og dårlig samvittighed, nytår ...

03.10.09 tab&nar @ blågårds bibliotek : hvad det vil sige at være opildnet, kan denne gang opleves indendøre i årets sidste arrangement på og omkring blågårds plads. Tab&nar stiller med noget nær stærkeste startopstilling ved to-tiden. Vi har også en bod på pladsen, fra 12 til 17 er det vist.

01.10.09 dansk / kroatisk litteraturfest : afholdes på Underwood Ink (ryesgade 30 A, 2200 kbh n) klokken 20, med støtte af Kunstrådets Litteraturudvalg. På vegne af Danske Skønlitterære Forfatteres Internationale Udvalg og tab&nars egen Aleksandar Sajin, præsenteres navne fra London, København og Zagreb (det store trekantsområde): Andrea Pisac, Zoran Feric, Ditte Stensballe, Aleksandar Sajin og Niels Hav. En konstellation der rækker ud over hverdagen, kom og se og hør ... (gratis entré)

22.08.09 nu også som film : udover at have været et i særdeleshed festligt oplæsningsarrangement er bondeanger allé er lang også en film

13.06.09 tab&nar for og/eller imod integration : i en eller anden form vil Jun og Aleksandar være repræsenterede ved integrationsdagen på Frederiksberg Rådhus fra klokken 11 til 17. Se mere her.

06.06.09 tab&nar @ blågårds plads : engang i løbet af formiddagen, måske først på eftermiddagen, når vi engang har fået øjne på og fundet bøgerne frem, stiller vi op med læsning og salg på blågårds plads. Hvis vi nogensinde havde mistet dem, tager vi dem tilbage nu, gaderne.

07.05.09 på den igen : ny digtsamling udkommer, omhandlende nørrebro, skrevet af thore bjørnvig og kaldet livet i nullerne. Reception den 9. maj på det sædvanlige sted (på møllegade). Ring til Thore på 3122 0771 eller gå på nettet og find ham her. Pressedings her.

28.02.09 tab&nar vs. underwood ink : forlagspræstation for ikke at klandre det -præsentation. Oplæsning, oplysning, opløsning, oplåsning, opslåning? en aften med lyrik og musik. Hvordan kan det gå galt? Hvordan?

31.10.08 så sker det igen : forlaget tab&nar overrasker dig med en udgivelse du ikke vidste du havde ventet og ventet så længe på. Jonas Bruuns TOTENLIEDER rammer alle danske gader med et brag (mindst ét). Hvis du ønsker at ringe til Jonas, kan du prøve på 6069 2684. Vil du læse mere om ham, så klik her for et cv og her for "noget andet". Han skriver ikke sange til konfirmationer og deslige, hvilket TOTENLIEDER som edsaflæggelse kun kan bekræfte. Læs også hans klumme på sentura kaldet "Hej Jonas!".

(forside begået af tab&nars egen rikke villadsen)

25.10.08 det er senere end I tror : tab&nar-juntaen har været i bukserne på gyldendal. Dernedefra har de opfisket talentet Jonas Bruun og pisket ham til at plukke poesi på børnenes kirkegård. Det er der kommet digtsamlingen TOTENLIEDER ud af. Der holdes reception om fredagen fra klokken 17 af. Stedet er det gode gamle Litteraturhaus under kirken på møllegade (nørrebro).

02.09.08 langt nede i europa : aleksandar og christian og marianne larsen læser op i Banjaluca ved nationaldigterens mindesmærke

20.06.08 syn for sagen : det måtte jo ske og skete, det gjorde det, i de dage, at tab&nar kom på tv, ja, ikke bare tv men bispebjerg lokal-tv. Se og hør christian og aleksandar og aleksandar (igen) om hvordan murene gennembrydes og hvad det vil sige at sætte ord til.

02.02.08 vores seneste udgivelser : er prosaeksperimentet Rosa af Aleksandar Sajin og Jun Fengs digtsamling At leve i en fortælling. Læs her om Aleksandar og se Jun her. Sammen med blandt andre Benny Andersen (som forlaget aldrig har givet afslag) og Peter Laugesen (ditto) læser Jun op i Odense, først i marts, den anden nærmere bestemt.

01.01.08 årets første opvågnen : han sover ikke længe(re) ... Aleksandar læser op den anden på holstebro bibliotek. Jun er i Kina ... og resten af banden sidder lårene af hinanden rundt omkring i københavn (helt sikkert!)

09.12.07 det er lykkedes : Aleksandar Sajins Rosa og Jun Fengs At leve i en fortælling er nu udkommet. Samtidig har forlaget søsat en ny hjemmeside som alternativ markedsføring www.projektbabylon.dk - en selvstændig og omflakkende fortælling bestående blandt andet af bidder og stumper fra de to nye bøger. Den er nok et besøg værd. Man kan også vinde præmier og få sine egne ting med. Denne gang har tab&nar haft fingrene nede i følgende bøtter og siger tak til alle involverede parter: Dansk Flygtningehjælp, Kunststyrelsen og Marienborgpuljen.

28.11.07 ventetiden er ovre : nu er de nær ... København under angreb ... Max Integration ... Aleksandar Sajins Rosa og Jimbuts At leve i en fortælling er på gaderne i julehandlen ... og vi indbyder alle læsende til litterær festivitas på The Lab, Vesterbrogade 107 b, lørdag, d. 8. december, fra kl. 17 og fremefter (programmet begynder kl. 18). Hvad mere vil du have? Man kan købe julegaver og fadøl! (og se lige hvem der står øverst på listen. Jo-jo-oh ...)

august blev til december

01.09.07 dansk-balkansk litteraturfest : hold dig på forkant med udviklingen og kom til oplæsningsarrangement på LiteraturHaus (Møllegade 7, Nørrebro). Det foregår den 17. september klokken 19.30 og koster 40 kroner. De balkanske forfattere Zdravko Kecman, Aleksandra Cvorovic og Tanja Stupar-Trifunovic læser op og udkommer i oktoberudgaven af Hvedekorn (det kender du godt). De danske forfattere Pia Tafdrup, Morten Søndergaard, Marianne Larsen, Aleksandar Sajin og Sissel Bergfjord er netop udkommet i det bosniske magasin Knijzevnik (det kendte du ikke). Endvidere et intermezzo med klassisk guitar af Dino P. Initiativtager og oversætter på projektet er tab&nars egen Aleksandar Sajin, medlem af det Internationale Udvalg i Danske Skønlitterære Forfatteres bestyrelse. Projektet støttes af Kunstrådets Litteraturudvalg. Læs mere her. Vel mødt.

02.02.07 barsel: på vej har vi to digtsamlinger, der gerne skulle ramme gadeplanet sidst i august: At leve i en fortælling af odenses stolthed, Jun Feng a.k.a Den store Jimbut, og Rosa af Aleksandar Sajin. Endvidere udspringer morten e nørskov snarest med en libretto, en genre han alle dage har kredset om med sære længsler han næppe selv har kendt.

03.01.07 dødsfald: lyrikeren willum peder trellund døde kort før jul sidste år. Han blev 62 år gammel. To måneder forinden udkom han med digtsamlingen Sange til Sandra. Læs morten e nørskovs nekrolog. I samarbejde med willums efterladte venner afholdt forlaget en mindeaften sidst i februar.

se og hør nørrebros digter oplæse her (inden)


udgivelser såvidt:

 wpt_omslag_cut1_copy.jpg

iøvrigt Længere nede over skyerne - tekster fra sosu-land: en speget sag fra Næstved søsat under en så krypteret fane som >plejerne når dybere end folkedybet ellers plejer< Antologien er redigeret af nørskov/korsgaard, se mere under udgivelser.

sosu1.jpg

de første og de største:

mandiuddragomslag.jpg fjolserneshusomslag.jpg

i den groteske samtidsopera, Fjolsernes Hus, slynger Nicki B. E. Hansen sine lange slangesætninger som et ironisk spydkast gennem enhver falsk selvforståelse, mens Morten E Nørskovs lækkerbisken, Mand i Uddrag, hullet som en si lækker skønhed ud af en tilrøget øjenkrog henne i hjørnet af din egen yndlingsbodega på Nørrebro. Nu med CD. At sammenligne morten med johannes ewald er ikke noget tab&nar kan finde på, men se så her

nå jo, husk også på tab&nars motto -

så længe det er mit forlis

og hvor har du hugget det fra? se vores Kortspil

thefool.jpg 

// du er nu under broen, dvs. herefter flyder gamle brokker forbi dig:

forlaget tab&nar har siden sin fødsel, juleaften 2005, lidt af en ulykkelig kærlighed til det kompromisløse og driver drømmende afsted med en naiv idealisme, som udtrykker sig kortfattet og med store fagter. Vi har rod i København, hvor vi ser hjulene dreje rundt, sådan lidt nede fra, under slagordet: så længe det er mit forlis.

oktober den trettende udkommer willum peder trellund med sin tredje digtsamling, sange til sandra. Willums digte er oversat til flere sprog, bl.a. serbo-kroatisk, og hvis man ikke tror på det kan man blot se her. Endelig har tab&nar grund til at skamme sig over deres navn; det ser ud til de har fået fat

i en vinder. 

han er ikke i sandhed en tab&nar, han er større, betydeligt, en ægte digter. Forlaget er stolte af at præsentere // herunder en lille biografi forfattet af morten e n om sin mentor:

vinter7bx.jpg

Trellund, eller Willum PT som han ironisk-morbidt ynder at omtale sig selv, fordi han ved, at skrøbelighed kendetegner mennesket, og om mennesket og mennesker ved Willum pt en hel del, er lyriker. Trellunds debut, Skår af himlen (Borgen/Vindrose 1987), indledtes med følgende William Blake citat: ”Unless you have been/both in Heaven and Hell/I don’t believe your word”. Det er en passende indgangsbøn til Trellunds univers, et credo. Trellund færdes stedvant i begge forestillingsverdener, hvor han med kærlig hånd fører os vild. Og man tror ham på hans ord: Han har været der. Kernen i Trellunds forfatterskab (og liv fristes man til at skrive, for hans digte er fulde af noget så gammeldags som livsvisdom og erfaring) er beskæftigelsen med det metafysiske. Mange af hans digte kredser om det mystiske og er digtenes opgave ikke at forklare, så er de forsøg på at forstå og acceptere. Den viden, der kan verificeres, er ikke nødvendigvis den mest interessante.

Hvis Trellund i sine tidlige samlinger miksede religiøs længsel og patos med lakonisk humor (”der findes museer for alt/undtagen for virkeligheden”, ””I en summen af stemmer/stikker Guds hoved op/som en vældig klode/af tavshed”) er samlingen Sange til Sandra (endnu ikke udkommet) kærlighedsdigte, ikke parforholdsdigte, ikke forskudte lovprisninger, nej, kærlighedsdigte. Kærlighedsbegrebet er selvfølgelig knyttet til en religiøs indsigt, da den altomfattende kærlighed er så magtfuld, at den indgyder os mod til det ufattelige – og kvinden der manifesterer sig, emanerer, pulserer på hver side, fra hver linje, er frygtindgydende smuk, ufattelig, så meget kød og blod, at Sange til Sandra bliver ekstra skræmmende og forførende kunst, fordi hun netop ikke er der. Digteren kan mane hende frem, men hun har dog for altid forladt ham. Den ulykkelige kærlighed ansporer de store digteres indre alkymist. Hendes fravær, hans forladthed – er der kun døden?

I juni 2002 trykte litteraturmagasinet Graf følgende overvejelse af Willum Peder Trellund: ”Med alderen accelererer  den psykiske tid, men dette kompenseres ved, at man med alderen har brug for stadigt mindre søvn. Måske er udligningen ganske enkelt en del af afskeden med livet. At når man bliver ældre føles tiden som om den løber hurtigere og hurtigere. Hvad er problemet? Simpelt! I sammenligning var barndommens oplevelsesrigdomme betydeligt større. Som ældre er gentagelsen hyppigere, deraf erfaringens træthed. Når man stadig er fyldt med undren, er hver dag en evighed, hvori man genopdager verden. I den mystiske oplevelse genopstår barnets evighed. I en indre eksplosion af fred, lys og stilhed forsvinder tiden, og verden bliver fremmed”.

Willum Peder Trellund, tør jeg kalde dig min kære ven, siger næsten hver gang, vi er sammen, at han kan mærke, at han snart skal dø. Jeg håber, han tager fejl, det ville ikke være første gang, selvom det er sjældent. Han har skrevet digte, færre end så mange, men flere gode end de fleste, og jeg citerer, som Johannes Ewald, en frænde i ånden, ville sige, her mod slutningen et lille uddrag af digtet "Spejl, skygge, støv" fra samlingen Skår af himlen:

Mellem spejling og skygge
er du - et menneske, altid
i det midlertidige, sjældent
i nuet, mellem fortid og
fremtid - et måske

døde celler falder
af dig, dine fødder
ophvirvler støvet

du lever dig ind
i døden.

Willum Peder Trellunds tredje digtsamling Sange til Sandra udkommer (endelig) her på forlaget medio september 2006. Når vi skriver >længe ventet< er det uden spil i øjet. Der skal blive fest, siger Willum pt, og så bliver der fest. Oplysninger følger. Følg med.

meget er endnu ikke sagt om willum p.t. Han har fod på det.

---

BO VASE også kendt som BO_AF_DANMARK balancerer og bevæger sig trevent og usvigeligt mellem det subtile og overlagt voldsomhed. Han er netop blevet løsladt fra anstalten og opholder sig på Nørrebro. Salam Aleykum!

vides ikke? Måske er det blot en drøm at de to stadig er sammen, noget kan tyde på det.

følg også med i Tab & Nars Kortspil, hvor skiftende hold af forfattere/grafikere spiller ... fäNdAñg0