publikationer

vivalaston.jpg

I fremtiden ser jeg tilbage på min længsel (digte)

kender du det der med det moderne familieliv? ... nok ikke før du har læst doktor Es digtsamling, krænget - for ikke at sige vrænget - ud af netop dette ...

Valters Notater (roman)

hvor han slap med Rosa fortsætter Aleksander Sajin sin fremfærd indenfor disciplinen Roman for Flere Stemmer. Et terapiforløb mellem en norsk psykoanalytiker og en flygtning fra balkan kører ligesom lidt eller faktisk helt af sporet og i sidste ende står intet mindre end hele verdens skæbne på spil.

Over ukendte morgeners bro (digte)

hvis det der sker hver dag når du vågner op fra din søvn har noget med landskabet og årstidernes gang at gøre, kan det være du skulle læse mere i christian korsgaards debut. Hvis og hvis ... måske, måske ikke ... en digtsamling sådan lidt klassisk i snittet ...

Livet i nullerne (100 sider) (digte)

sætningerne fosser frem og tilbage i thore bjørnvigs rablende samtidskarakteristik. Tag ud at se verden hjemme fra lænestolen; læs som at flyve blandt kontinenter og sejle ned ad gader i stærk blæst. Det er hverdagsiagttagelser, det er rejseerindringer og det er bebop og beat, "det er ordenes øgleyngel / der flimrer ud ad betydningernes overophedede spor."

Totenlieder (så og så mange sider) (digtsamling, sådan cirka)

Jonas Bruun forsøger at rette sproget ud og sige et eller andet. Skal man grine eller græde? Det kommer an på hvor ond man er. I hvert fald handler mange af de små brudstykker om børn og dødsfald. Mange morbide kolbøtter blander sig søgende sammen med enkelte renhjertede sange. Henimod slutningen opdukker nogle prosasekvenser af en vis mægtighed (synes vi herinde).

Rosa (90 sider) (dagbogsroman)

skildringen af en indvandrerkvindes prosaiske og alligevel poetiske hverdag i Danmark lige nu. Det meste fortæller hun selv i sine lyriske dagbogsblade, men historien får et par drejninger med den fiktive redaktør, der ikke blot laver fodnoter til hendes dagbog, men også er så berørt af fortællingen, at han kommer til at blande sig i teksten og langsomt taber overblikket fuldstændig. Lektørudtalelse her

At leve i en fortælling (82 sider) (digte)

den kinesiskfødte dissident Jun Feng, også kendt som Jimbut, har skrevet en samling ligefremme kærlighedsdigte om det at rejse og at komme frem gennem tid og rum. Læs senturas begejstrede læsning her og lektørudtalelsen her

Sange til Sandra (56 sider)

er en samling kærlighedsdigte der - udover skønhed, viljestyrke og følelse - skal prises for at tale på to måder samtidigt: klart og dybt. Hvis du aldrig køber digtsamlinger, hvilket der er stor sandsynlighed for du ikke gør, skal det ikke være Sange til Sandra du heller ikke køber.

Længere nede over skyerne - tekster fra SOSU-land (86 sider) (antologi)

er resultatet af en skrive-workshop afholdt af tab&nars flagskib, den vederhæftige og altid spraglede Doktor E (skaldupåtryk? skaldupåtryk? skaldu?!). Bevæbnet med energisk uimponerethed, et spanskrør og Doktor Es formelsamlinger søger 10 danskelever på Næstveds sosu-skole her ned i dybe biografiske brønde såvelsom fantasyverdener, absurdismer, oprop og sidst men ikke mindst poesien. Alt i alt og om man vil leveres en antropologisk studie udført uden videre, med de forhåndenværende midler, monteret i et broget, råt og direkte udtryk. Teksterne veksler fra det entydigt selvoplevede til det fantastisk forvrængede og svinger fra empatisk skildring til skamløs pathos. Antologien er illustreret i farver af Morten Visbech.

Fjolsernes hus (178 sider) (roman)

er en grotesk samtidsroman, der med lige dele ærgrelse og medfølelse tager læseren med på en karruseltur i livet i København gennem de sidste femten år. Den foregår blandt nogle unge kollegiebeboere, der slås med et liv, de ikke forstår, men alligevel må leve. Selvmord, racisme, politik og sex er blandt de mange ting, som Anne Mette, Perker-John, Den Fede, Stefan og deres venner kæmper med i en dagligdag, der er lige så almindelig som den er fuld af en voldsom dramatik. Dertil byder romanen på en fortæller, man vil elske at hade, og en vild og smuk prosa, der ikke har sin lige i nutidens danske litteratur.

mens de syv dødssynder har fede tider og dommedag truer, ser Nicki B.E. Hansen – ikke uden kærlig og ærlig bitterhed – det hele lidt fra oven i en underspillet og overspændt keddel af vild ironi og hæmmet skønhed. Moralens grænser viger for en absurditet, der lige så langsomt løfter sløret for en anonym Guds vrede. Tempoet stiger, retfærdigheden sænker sig og alle får deres bekomst.

Mand i Uddrag (75 sider) ('roman')

er en beskrivelse af glidebanen mod rendestenen som den udfolder sig indefra for en halvung mand, der sover om dagen og lever sig selv ihjel op og ned af nattens Nørrebrogade og ind på steder som Café Heimdal, Louises Kro og Det rene Glas. Mens mågerne ind imellem kredser uheldssvangert omkring ham og han forgæves forsøger at finde ud af hvad det er han mangler, er der altid tid til endnu en druktur. Helbreddet, især det psykiske, og det sociale netværk holder dog ikke evigt.

så længe bodegaens mumlende mørke beskytter ham fra endnu en ensom omgang hovedpine i den ødelagte lejlighed og så længe der er penge på kontoen, holder han den kørende, kørende, slingrende til lyden af klirrende glas går han mærkbart i hundene op i limningen fra sig selv i spåner. Måske har du set ham? Det er ham, den fedthårede, sjuskede, rødøjede stodder, der dingler rundt med retning mod jukeboxen ovre i hjørnet mens han drysser småpenge, småsnak og aske fra en cigaret ned i det sure og misbrugte, gulligtgrå gulvtæppe.

med tilrøget sludder og grønne flasker i en uudtømmelig strøm væltende indover sig, bedriver Morten E Nørskov en ubehagelig og indespærret realisme isprængt poetiske brokker, omflakkende tågesnak og enkelte friske udåndinger af stor skønhed.

Påfaldende diskret (25:23 min) (spoken word)

er et selvstændigt værk, samtidig med at det er Mortens arbejdsskitser til Mand i uddrag. Han læser så nydeligt og en dagbladsanmelder har sammenlignet ham med Dan Turéll. Ordene er tilsat dragedræbende musik af Lars Koldkjær.

Styr på Dyr (46 sider) (kortprosa)

er en alfabetiseret falbulade for børn og andre tosser om dyr og deres spisevaner. Læs – så længe lager haves – blandt andet om Zebraen der spiser Zeppelinere og fik sine striber, da den faldt ind i et nymalet stakit af zink, og Ålen der spiser åkander, åreknuder og årringe. Med forside af Poul Pava (ingen ringere).